Navždy sa zachová Táňa Pastužková

Kto z vás sa pripravuje na večer svojho života? Stužková je veľká udalosť, to je pravda. Končíte pomaly strednú, chystáte sa prejsť skúškou dospelosti a v tento večer ste po prvýkrát oficiálne uvedené do spoločnosti. Takže kým sa v triede hádate o programe, rezervujete si termín u nechtárky a pomaly dávate chladiť vodku, dovoľte mi zhrnúť (ako by náš milovaný Kočišík povedal), fópá, foajé a frapé, ktoré som si prežila ja a ostatné slečny, čo máme stužkovú za sebou, aby ste už vy nemuseli.


1. Marcipánová, fondánová, šľahačková, TORTA
Ako niekdajšia nadšená účastníčka programov mám morálnu povinnosť upozorniť vás, že ste mladé ženy, nie punčový rez. Tých ľudských tort som skutočne videla požehnane. Viem, pre mnohé z vás je to prvá spoločenská akcia oficiálneho rázu a najradšej by ste si splnili všetky popoluškovské sny, ale... Odtiaľ potiaľ. Teda predtým, ako si necháte načechrať vlasy a kaderníčka vám do nich skryje zo štyri špongie, zamyslite sa nad predstavou svojho slávnostného outfitu ako nad celkom. Logika nám vraví, že viac je viac, ale myslite na to, že sa nachádzame v ženskom svete s vlastnou (ne)logikou. A to znamená, že nadýchaná ružová tylová sukňa nie je zosobnením zla sama o sebe. Ak vám po nej srdce piští, viete... Just do it . Ale nezabíjajte ju natupírovanými účesmi plnými lokničiek a kaderníckymi kreáciami milovanými Máriou Antoinettou. Amen.

Ach milovaná Mária Antoinetta...


2. Základom je to neviditeľné
A tým nemyslím dušu kolektívu. Hovorím o bielizni a všetkom pod šatami. Ak si myslíte, že je to zanedbateľný detail, omyl! Pravidlo číslo jeden, dobrú bielizeň nie je vidieť ani tušiť. To znamená, podprsenka nemá odstávať, zarezávať sa, ani pripomínať hrnček var, z ktorého kypí, čo vám príroda nadelila. Nie, vážne, nie je to sexi. Takisto, podprsenka musí korešpondovať so strihom šiat. Teda pod šaty s odhalenými ramenami patrí korzetová, nemyslite si, že to zachránite „neviditeľnými“ ramienkami. Nie sú neviditeľné. Povedzme si to raz a navždy nahlas, vyzerajú ako lepiaca páska, ktorou ste si primontovali ramená k zvyšku tela. A to nie je OK. Ďalší prešľap je, ak vám cez odhalený chrbát prechádza klasická podprsenka. Existuje dômyselný popruhový systém, niečo, čo by určite použili maniaci, čo si pod oblečenie pripínajú dýku, podstatné však je, že tajomstvá vašej bielizne ostanú ukryté pred zrakom sveta. Poslednou nástrahou sú zárezy akéhokoľvek druhu. Ryhy od nohavičiek či gumičkové pásy špekáčkujúce stehná, keď sa rozhodnete pre samodržiace pančušky (lebo sa chcete cítiť ako Ženy), to všetko je pod jemnými saténovými šatami viditeľné viac, ako by nám bolo milé, preto sa dohodnime: buďte rafinované a bielizeň si vyberajte podľa šiat, ktoré budete mať na sebe. Dobre? A pribaľte si rezervné silonky, vo víre tanca sa môže stať hocičo.

                                                                                Lebo sa chceme cítiť ako ženy


3. Štyri kroky od zrkadla
...keď si skladáte outfit. To je kľúčové slovo. Ide o OUTFIT, nie samostatné šaty, samostatné lodičky, samostatné šperky. Ak ste si kúpili šaty, ktoré pripomínajú časy veľkého Gatsbyho, tá vílovská kvetová čelenka (aj keď je určite nádherná) sa vám proste nehodí. Snažte sa o zjednotenie štýlov. O vyváženosť. Ak máte výrazný náhrdelník, nezaťažujte ho aj rovnako masívnymi náušnicami. Ak ste si našli šialené, výrazné, extravagantné šaty, nechajte ich vyniknúť, jedinou potrebnou ozdobou k nim môže byť práve váš úsmev. Preto, keď stojíte pred zrkadlom, vážne si odpočítajte štyri kroky vzad a pozrite sa na seba, ako sa fotografi pozerajú na celebrity na červenom koberci. Vtedy samé uvidíte, či pôsobíte uhladene a harmonicky. Verím, že všetky sme dostali do vienka túto schopnosť (ako by sme inak boli schopné kritizovať a hejtovať oblečenie iných báb???). Neviete, o čom tu tá premúdrelá Deniss točí? Vygooglite si fotky hollywoodskych hviezd (kľudne na Oscaroch, a nebojte sa, uhladenosť nie je otázkou peňazí) a potom si do vyhľadávača zadajte slovo stužková... Aha... Vidíte to? Aha!

                                                                                                   Je toto cesta?


4. Trblietky a iné katastrofy
Varovanie: trblietky sa šíria rýchlosťou svetla. Či ich máte vo vlasoch, v očných tieňoch alebo na kabelke, vedzte, že čoskoro ich na sebe budú mať aj vaši rodičia, spolužiaci, triedna aj čašník, ktorý vám podáva kuraciu rolku. Vedzte, že trblietky sú ako mor a nedajú sa zastaviť, oberajú sa všade, zbytočne budete prisahať, že Matúšovho saka ste sa ani nedotkli. Pokiaľ teda označkovanie sály a všetkých prítomných nie je vaším cieľom a predsa by ste do slávnostnej noci chceli vniesť trochu žiary diskogule, stavte na našívané flitre alebo kamienky na šatách, topánkach, alebo kabelke. Samozrejme, ak je trolling to vaše a hovoríte si „why so serious“, práve ste dostali návod na kus internej srandy.

                                                                                              Sú horšie ako mor


5. Call me teta
Vo svojich dvadsiatich šiestich rokoch, keď mi nad čelom vyrašil prvý sivý vlas, už môžem povedať: tešte sa, že ste mladé! Fakt. Že z vás vyrástli krásne ženy, je nám všetkým jasné. Nemusíte sa preto zostarovať mejkapom typu „pozerajte, čo všetko som našla na poličke!“. Máte sviežu pleť a žiarivé oči, nemusíte sa vymaľovať ako krasokorčuliarky, aby vaša krása vynikla. Večerné líčenie je výraznejšie, ako chodíte bežne do školy, to áno, no mám pocit, že maturantky to na stužkových väčšinou preženú a oproti chlapcom z triedy vyzerajú o dekádu a pol staršie. Ak si teda neviete odpovedať samé, či je to už cez, spýtajte sa mamky. Ale nepočúvajte ju úplne... Veď vieme :D

                                                                                         Si maturantka nie tetka

 

 

6. Buďte dámami
Ako som už spomínala, počas stužkovej ste oficiálne uvedené do spoločnosti. Tak nech ste v ten večer za dámu. Pamätajte, že okrem spolužiakov a kamošov tam máte aj učiteľov (s ktorými sa budete ešte pol roka stretávať) a rodičov, ktorí sa síce snažia tváriť, že nepočujú, ako vám cinká igelitka, ale rozhodne svoju princeznú nechcú vidieť vo vínovom/fernetovom/ginovom/doplňte podľa obsahu igelitky opojení obchytkávať spolužiaka, ani jej držať príčesok, keď kľačí nad toaletou... Takéto srandičky si nechajte na chatovačky a počas vášho večera ukážte, že viete byť distingvované a sofistikované. A nie, pirohy z teplého bufetu sa nejedia rukami.

                                                                                  Od tohto večera naveky dáma

7. Slovami klasika, „Hlavne sa nepos...!“
Na záver to najdôležitejšie. Nejde o život. Je to veľký večer, no v prvom rade by mal byť krásny. Je jedno, že Miša je panovačná, Zuza ignorant a chalani vymýšľajú, že hrať Labutie jazero je trapas. Odkedy ste sa v prvom ročníku so spolužiakmi stretli, stihli ste dospieť. Neskutočne veľa zažiť. Teraz to oslavujete. A o rok už nebudete spolu. Tak si to užite! Keď ste sa dočítali až sem (ďakujem), ste slobodné hodiť všetko, čo som tu písala, za hlavu. Hlavné je, aby ste boli uvoľnené a samy sebou. Ak by všetci trendsetteri sveta povedali, že krvavočervený rúž je cool, no vy sa s ním na perách necítite fajn, nedávajte si ho. Ak chcete viac ako hocijakú róbu sveta ženský smoking alebo korunku a mikinu JBMNT, nenechajte sa zastaviť. Ak sa chcete vykašľať na podprsenku a  spod zelenej stužky mieriť na učiteľský zbor svojimi prednosťami, vaša vec. Pozrite, lepidlo pod mojimi mihalnicami z nejakého dôvodu smrdelo ako zdochlina, šaty (celkom iné, ako som chcela) som si oprskala polievkou (zlé, zlé rezance!), kaderník ochorel a nejaká praktikantka mi z vlasov spravila žemľu, roztrhala som si silonky a trochu som sa pripila... A viete čo? Bolo to nádherné. Držím vám palce, nech máte na čo spomínať.


...Vaša Deniss

 

foto: vimeo, pinterest, eKapo,guff, julia graf, exuisite emmalisa