Ako správne ošetriť a skladovať kabelku?

Kúpou kabelky nezačína iba tá príjemnejšia časť - nosenie nového kúsku. Podobne ako o domácnosť, oblečenie či topánky, aj kabelky potrebujú dôkladnú starostlivosť. Máme pre vás návod, ako to jednoducho zvládnete.

 

AKO SPRÁVNE OŠETRIŤ KABELKU:

V prvom rade zlaté, univerzálne pravidlo - KABELKY NIKDY NEPERTE

Brúsená koža

Iste ste si všimli, že po povrchovom prejdení, na produkte ostáva viditeľná, farebne odlišná stopa. Je ľahko odstrániteľná ďalším prejdením, pokojne suchou handričkou. Vo väčšine prípadoch si však vystačíte, ak po povrchu prejdete rukou.

Kabelky z brúsenej kože sú náchylnejšie na prašné prostredie, preto ju nezabudnite preventívne pretierať suchou handričkou.

Ak sa predsa len na produkt dostane špina, odstránite ju kefou s jemným vlasom, alebo mierne navlhčenou handričkou. Nezabudnite kabelky čistiť na celom povrchu, aby bol rovnomerný.

 

Eko koža

Úžasný, kvalitný materiál, ktorý nepotrebuje vašu mimoriadnu pozornosť. Postačí malé množstvo bežného saponátu rozrobeného s väčším množstvom vody. Následne kabelku vytrite dosucha alebo sušte pri izbovej teplote. Kabelky z eko kože neperte a oblúkom sa vyhnite používaniu akejkoľvek chemikálie. 

 

Pravá koža

Kvalita si zaslúži svoju pozornosť. Kabelky z pravej kože ošetríte vhodným krémom, ktorý zakúpite v každej dobrej obuvi. Ak potrebujete odstrániť škvrny, skúste to jemnou kefou. Dbajte na to, aby ste príliš netlačili, stačí jemné čistenie. Pravá koža je veľmi náchylná na priame slnko, ktoré spôsobuje vysušenie. Naopak, ak bude vaša kabelka často vo vlhkom prostredí, postupne môže dôjsť k jej zmäkčeniu.

 

Textilný materiál

Textilné kabelky v žiadnom prípade neperte, aj keď vás to akokoľvek láka. Kabelka ľahko zmení svoju farbu, neraz aj tvar. Netreba ani zabúdať na kovové zipsy a detaily, ktoré môžu sčernať a dokonca, ublížiť aj vašej práčke. Na trhu je v súčasnosti množstvo odstraňovačov škvŕn, ktoré sa postarajú o vyčistenie. Postačí aj dobre navlhčená, trošku drsnejšia handrička. A keď už bude veľmi "zle", stále je k dispozícii čistiareň.

 

TIP ako odstrániť škvrny od pera

Je to vyriešené! Škvrny od pera ľahko, v pohodlí vášho domova odstránite vatovou tyčinkou. Namočte ju do koncentrátu liehu a vody v pomere 1:1. Ak sa na vašu obľúbenú kabelku dostane olej alebo iné mastnoty, ihneď ju posypte magnezitom alebo kriedovým prachom. Po 24 hodinách pôsobenia uvidíte výsledok.

13643M

 

AKO SPRÁVNE SKLADOVAŤ KABELKU:

Kabelky skladujte pri izbovej teplote. Vyhýbajte sa chladným pivniciam a tiež miestam, na ktoré dopadá priame slnko. Ak si má kabelka zachovať svoj tvar, nezabudnite ju vyplniť, napr. novinami. Ak chcete predísť povrchovému poškodeniu, kabelku chráňte v bavlnenom vrecku.

PS: vedeli ste, že kabelka sa nesmie nadmieru zaťažovať? Okrem odtrhnutých rukovätí to spôsobuje aj poškodenie, natiahnutie či opotrebovanie materiálu. Priemerná nosnosť kabelky je od 0,5 - 1,5 kg.

foto: fashionplanet.cz, DOCA